Mary Somerville (born Fairfax, formerly Greig, 26 December 1780 - 29 November 1872), was a Scottish scientist and writer, one of the most prolific and characteristic figures of the 19th century. She studied mathematics and astronomy and is the first woman to be appointed to the Royal Astronomical Society along with Caroline Herschel. When philosopher and economist John Stuart Mill organized a massive appeal to Parliament for women's suffrage, Somerville was the first to sign it.
Following her aunt and uncle in Burntisland in the summer she had access to elementary algebra and geometry books. She also learned piano and learned Greek so she could read Xenophon and Herodotus.
Somerville extends its studies in astronomy, chemistry, microscopy, electricity and magnetism.
She was mainly passionate about astronomy, which she greatly valued because she saw in this the connection of all the sciences, the sciences of number and quantity, and the sciences of tranquility and motion.
Ελληνική εκδοχή
Η Mary Somerville (γεννηθείσα Fairfax, πρώην Greig, 26 December 1780 – 29 November 1872), ήταν Σκωτσέζα επιστήμων και συγγραφέας, μια από τις πλέον πολυμαθείς και χαρακτηριστικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Σπούδασε μαθηματικά και αστρονομία και είναι η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε στην Royal Astronomical Society μαζί με την Caroline Herschel. Όταν ο φιλόσοφος και οικονομολόγος John Stuart Mill οργάνωσε μια μαζική έκκληση στο Κοινοβούλιο για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, η Somerville ήταν η πρώτη που είχε υπογράψει.
Ακολουθώντας τον θείο της και την θεία της στο Burntisland τα καλοκαίρια είχε πρόσβαση σε στοιχειώδη βιβλία της άλγεβρας και της γεωμετρίας. Επίσης μάθαινε πιάνο καιμάθαινε Ελληνικά ώστε να μπορεί να διαβάζει Ξενοφώντα και Ηρόδοτο.
Στη Σκωτία συνέχισε τις μαθηματικές σπουδές της. Μέχρι τότε είχε μελετήσει επίπεδη και σφαιρική τριγωνομετρία, κωνικές τομές και την Αστρονομία του James Ferguson. Στη νέα της φάση μελέτησε το Principia του Νεύτωνα. Ο John Playfair, καθηγητής φυσικής φιλοσοφίας στο University of Edinburgh, την ενθάρρυνε στις σπουδές της και μέσω αυτού ξεκίνησε μια επικοινωνία με τον William Wallace, με τον οποίο συζήτησε διάφορα μαθηματικά προβλήματα. Άρχισε να γίνεται γνωστή από την επίλυση ενός διοφαντικού προβλήματος, για την οποία μάλιστα κέρδισε μετάλλιο το 1811. Ο Wallace τη συμβούλεψε να μελετήσει τα γραπτά του μεγάλου Γάλλου μαθηματικού Pierre-Simon Laplace, όπου μπορούσε να βρει τη σύνοψη της θεωρίας της βαρύτητας και όλων των μαθηματικών αποτελεσμάτων που είχαν εδραιωθεί στα 50 αυτά χρόνια μετά την έκδοση του Principia.
Η Somerville επεξέτεινε τις σπουδές της στην αστρονομία, τη χημεία, τη μικροσκοπία, τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό.
Η Somerville ήταν κυρίως παθιασμένη με την αστρονομία, την οποία εκτιμούσε ιδιαίτερα επειδή έβλεπε σε αυτήν τη σύνδεση όλων των επιστημών, των επιστημών του αριθμού και της ποσότητας και των επιστημών της ηρεμίας και της κίνησης. «Στην αστρονομία», έλεγε, «αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία μιας δύναμης που εμπλέκεται σε ό,τι υπάρχει στους ουρανούς ή στη γη, που διαπερνά κάθε άτομο, που κυβερνά τις κινήσεις των έμψυχων και άψυχων όντων και είναι αισθητή τόσο στην πτώση των σταγόνων της βροχής όσο και στους καταρράκτες του Νιαγάρα, τόσο στο βάρος του αέρα όσο και στις περιόδους της σελήνης».
Ο βιβλίο της On the Connexion of the Physical Sciences πούλησε 15,000 αντίτυπα και την καθιέρωσαν ως μία από τους κύριους επιστημονικούς παράγοντες της εποχής. Ήταν μεταξύ αυτών που έβαλαν στη συζήτηση τον υποθετικό (μη έτι ανακαλυφθέντα) πλανήτη που προκαλούσε την διαταγμένη τροχιά του πλανήτη Ουρανού. Στην 6η έκδοση της Connexion (1842) έγραψε: «Αν μετά το πέρασμα των ετών οι πίνακες που συντάχθηκαν μετά τον συνδυασμό πολυάριθμων παρατηρήσεων είναι ακόμη ανεπαρκείς για την αναπαράσταση των παρατηρούμενων κινήσεων του Ουρανού, οι αποκλίσεις αυτές μπορεί να αποκαλύπτουν την ύπαρξη της μάζας και της τροχιάς ενός σώματος που βρίσκεται πέραν της σφαίρας της όρασής μας». Οι προβλέψεις της όντως επιβεβαιώθηκαν με την ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα 3 δις. μίλια από τον ήλιο. Το βιβλίο της Connexion έφτασε τις 10 εκδόσεις και ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία μέχρι να εκδοθεί το The Origin of Species του Charles Darwin το 1859. Μεταφράστηκε στα Γερμανικά και τα Ιταλικά και έκανε πολλές εκδόσεις και στις ΗΠΑ.
Προς το τέλος της ζωής της άρχισε να επικεντρώνεται στα καθαρά μαθηματικά και μάλιστα ένιωσε ότι έχασε πολύτιμο χρόνο με τις προσπάθειες εκλαΐκευσης των επιστημονικών γνώσεων αντί να ασχοληθεί σε βάθος με τα Μαθηματικά. Γράφει σχετικά: «Τα Μαθηματικά είναι η φυσική κλίση του νου . Αν είχα αφιερωθεί αποκλειστικά στη μελέτη τους, θα είχα ίσως γράψει κάτι χρήσιμο, καθώς μια νέα εποχή αναδύεται στην επιστήμη αυτή».
Page 44 from Mechanism of the Heavens. Somerville considered the simple pendulum and the workings of the solar system more generally. In Mechanism she referenced Lacroix, Biot, Poisson, Euler, Clairaut, as well as Newton and the integral calculus.